Pagrindinis arrow PUBLIKACIJOS

PUBLIKACIJOS
2009 04 24. V. Piličiausko straipsnis "Geologijos akiračiuose"

Norėdami perskaityti V. Piličiausko (UAB "INGEO") straipsnį "Infiltrometrai - prietaisai aeracijos zonos nuoguloms tirti" "Geologijos akiračių" 2007 m 1-ame numeryje spauskite ant apačioje esančios nuorodos.

2009 03 20. S. Gadeikis "Inžinerinių geologinių tyrimų atlikimo ir kokybės užtikrinimo aktualijos"
Šiandieninių inžinierinių geologinių tyrimų, kuriuos atlieka Lietuvoje per 40 firmų, registruotų Lietuvos geologijos tarnyboje darbų tikslas yra įvertinti būsimos statybos aikštelės inžinerines geologines sąlygas, t.y gruntų savybes, požeminio vandens slūgsojimo gylį, geologinius procesus ir pan. Šių darbų užsakovai yra labai įvairūs: pradedant žemės ar būsimo statinio savininkais, baigiant architektais ir statybinių organizacijų atstovais. Tačiau galutiniai šios informacijos vartotojai yra pamatų konstruktoriai ir statytojai bei įvairaus profilio vandentvarkos srities projektuotojai.
Skaityti toliau...

2008 03 20. S. Gadeikis "Inžinerinės geologijos sprendimai"

• INŽINERINĖ GEOLOGIJA tai geologijos mokslo šaka, tirianti geologinės aplinkos sandarą, savybes ir dinamiką, sąveiką su inžineriniais statiniais, racionalaus jos panaudojimo galimybes inžinerinėje žmogaus veikloje.

Skaityti toliau...

2009 03 17. Eduardas Bendoraitis "Sodininkų bendrijų vandentiekis ir nuotekų sutvarkymas"

Susikūrus sodininkų bendrijoms, jos vienaip ar kitaip vandens tiekimo problemą išsprendė. Kadangi pagrindinė funkcija buvo spręsti sovietinę maisto programą, vanduo buvo skirtas daržams laistyti. Daugumoje sodų buvo įrengti gręžiniai, tačiau vandentiekio tinklai buvo sukloti žemės paviršiuje ar įgilinti keliasdešimt cm („vasarinis vanduo“). Esant galimybei, buvo naudojamas paviršinis vanduo, kuris tiko tik laistymui ir buvo visai netinkamas gerti. Tik nedaugelis bendrijų turėjo įgilintus vandentiekio tinklus, kurie galėjo būti naudojami ir žiemą.

Skaityti toliau...

2009 03 17. Publikacija. Eduardas Bendoraitis "Gręžinys ar šulinys"

Plečiantis miestams, kai naujos statybos vykdomos be paruoštos infrastruktūros, viena svarbiausių problemų yra vandens tiekimas. Aprūpinimas vandeniu sprendžiamas detaliajame plane, dažnai pasirenkant paprasčiausią variantą – šulinį, nes šuliniui nereikia projekto ir ilgų durų varstymų derinant. Taigi, pasikalbėsime apie požeminį vandenį plačiau.